Θέτοντας όρια στα παιδιά

    «Θέτοντας σωστά όρια στα παιδιά εξασφαλίζουμε ευτυχισμένους ενήλικες»

 Τα όρια ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι ένα κεντρικό και σημαντικό θέμα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Στην εποχή μας, όπου οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι πολλές και τα πρακτικά ζητήματα μέσα στην οικογένεια είναι ακόμα πιο δύσκολα, είναι επόμενο το θέμα των ορίων απέναντι στα παιδιά, ακόμα και σε καθημερινά- πρακτικά ζητήματα να δημιουργεί δυσκολίες και να προκαλεί απορίες και προβληματισμούς.

 

Κάποιες πολύ αντιπροσωπευτικές ερωτήσεις των γονέων σχετικά με το θέμα είναι:  

-          Πως θα μπορούσαμε να θέσουμε σωστά και αποτελεσματικά όρια στο παιδί μας;

-          Από ποια ηλικία και μετά θα πρέπει να θέτουμε όρια;

-          Έχει σημασία το φύλο ή η σειρά γέννησης του παιδιού;

-          Τι γίνεται όταν το παιδί αδυνατεί να συνεργαστεί με τον γονέα; Θα πρέπει να τιμωρείται;

-          Εμείς ως γονείς τι σχέση έχουμε με τα όρια; Κι αν το ζευγάρι έχει διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θέμα των ορίων;

-          Τι γίνεται στην περίπτωση που οι παππούδες και οι γιαγιάδες οριοθετούν αλλιώς το παιδί; 

Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί πως άσχετα από τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάζονται, είναι σίγουρο πως ακόμα και παιδιά που αντιστέκονται πολύ στην οριοθέτηση, στην πραγματικότητα θέλουν να ξέρουν ότι μπορούν να «φτάσουν» μόνο μέχρι ένα σημείο. Αυτό τα κάνει να νιώθουν ασφαλή, καθώς οι γονείς τους δεν τα αφήνουν ανεξέλεγκτα να προσπαθούν αδίκως να κατακτήσουν τα πάντα.

 Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ των σκληρών ορίων που οδηγούν στην καταπίεση του παιδιού και των χαλαρών ή ανύπαρκτων ορίων που έχουν ως αποτέλεσμα την ανασφάλεια και την ασυδοσία. 

Μια πολύ γενική οδηγία που θα μπορούσε να δοθεί προς τους γονείς σχετικά με τα όρια, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να συνδυάζει αφενός την σταθερή εφαρμογή κάποιων ορίων απέναντι στο παιδί κι αφετέρου την παροχή ενός σημαντικού βαθμού ελευθερίας- αυτονομίας  μέσα στα όρια αυτά. Με άλλα λόγια, μια διακριτικά ελεγχόμενη αυτονόμηση είναι η προτεινόμενη μέθοδος  που θα βοηθούσε το παιδί να αποκτήσει έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας και αυτοεκτίμησης.

 

 

 

Εκτύπωση Email

  • Demo
    "Κάθε άνθρωπος αγωνίζεται να είναι ο εαυτός του, αν και φοβάται θανάσιμα να γίνει ο εαυτός του, πασχίζοντας να βιώσει την πολύ προσωπική του εμπειρία, στο μοναδικό ταξίδι της μοναδικής του ζωής.."

    Carl Rogers // Αμερικανός Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπευτής

  • Demo
    "Ο έρωτας, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής μας, αυτές πρέπει να την κυβερνούν. "

    Wilhelm Reich // Αυστριακός Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής & Ερευνητής

  • Demo
    "Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη, είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω. "

    Carl Gustav Jung // Φιλόσοφος & Ψυχολόγος

  • Demo
    "Πάντα είχα την αίσθηση πως αν έκανα αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει, όλα τα υπόλοιπα θα τακτοποιούνταν από μόνα τους. "

    Carl Rogers // Αμερικανός Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπευτής